Aliance proti dluhům diskutovala témata dostupnosti a kvality registrů dlužníků.

Dne 27.6.2013 pokračovala jednání Kulatého stolu Aliance proti dluhům (dále jen Aliance) na téma prvních zkušeností po novele „zákona o spotřebitelském úvěru“ a byla otevřena diskuse k tématu lepší transparentnosti a dostupnosti registrů dlužníků.

Aliance se systémově věnuje tématům tzv. předluženosti. Aliance vznikla v rámci projektu „Rozvoj probačních a resocializačních programů – posílení prevence a ochrany společnosti před opakováním trestné činnosti“, který je podpořen z grantového programu Švýcarsko-České spolupráce a realizuje ho Probační a mediační služba ČR.

Kulatého stolu se zúčastnili např. zástupci Úřadu vlády ČR, MF ČR, ČOI, PMS ČR, Úřadu na ochranu osobních údajů České republiky, Kanceláře finančního arbitra, České správy sociálního zabezpečení, zástupci nestátní neziskových organizací (RUBIKON centrum, IQ Roma Servis, Abeceda rodinných financí) a zástupci fungujících registrů SOLUS, Czech Credit Bureau. Dále se zúčastnili zástupci Asociace inkasních agentur a také zástupce švýcarského partnera projektu pana Petra Gründlera z organizace VEBO z Curychu.

Na programu jednání bylo poukázat v rámci případové studie na problematiku Registru dlužníků a seznámit účastníky se základními informacemi o registrech dlužníků v ČR (zejména podat ucelený přehled o současných registrech). S prezentacemi vystoupili zástupci občanského sdružení RUBIKON centrum, dále například zástupci SOLUSu nebo Měšce.CZ. Peter Gründler představil právní úpravu a praxi obdobných registrů ve Švýcarsku.

V závěru jednání byla diskutována možnost vzniku jednotného registru. V rámci této diskuze bylo dosaženo většinového souhlasu, že jednotný/centrální registr danou problematiku vyřešit nedokáže.

Aliance se zaměří na témata, jak by „systém“ současných registrů mohl fungovat více propojeně,  jaká by mohla být podrobnější a přesnější právní úprava registrů a jaký by mohl být jejich obsah.

Kontakt:

Ing. Pavel Peták, Administrátor projektu